Το εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή ανάμεσα στο Παλιοχώρι και στον οικισμό Βαρκά του χωριού Άκρες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Είναι χτισμένο περίπου τον 17ο αιώνα ίσως και παλιότερα πάνω στις βάσεις αρχαίου Ναού ενώ είναι από τα παλιότερα ξωκλήσια του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρξε μοναστήρι που μόναζαν μοναχές.

Λίγα λόγια για τους Αγίους Θεοδώρους:

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΤΗΡΩΝ
Έζησε στους χρόνους του Μαξιμιανού (286-305), του Γαλερίου (305-311) και του Μαξιμίνου (305-312). Καταγόταν από το χωριό Χουμιαλών της Αμασίας. Ακολούθησε το στρατιωτικό στάδιο.

Κατατάχθηκε στο τάγμα των νεοσυλλέκτων (τηρώνων) υπό τον πραιπόσιτο Βρίγκο. Έκαψε τον ειδωλολατρικό ναό της Ρέας και γι' αυτό τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν. Μετά ξέσχισαν το σώμα του και το έριξαν στη φωτιά. Έχει καταταχθεί στους μεγαλομάρτυρες. Από τους επιβλητικότερους στρατιωτικούς αγίους του Πανσέληνου, κρατάει με το δεξί του χέρι το δόρυ διαγώνια μπροστά στο στήθος.

Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ O ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ

Έζησε στους χρόνους του Λικινίου (307-323). Καταγόταν από τους Ευχαΐτες και κατοικούσε στην ποντιακή Ηράκλεια, όπου τον τιμούσαν ιδιαίτερα για την ευγένεια και τον ηρωισμό του.

O Λικίνιος θέλησε να τον βάλει να θυσιάσει στα είδωλα, αλλά εκείνος πήρε τα χρυσά και ασημένια αγαλματίδια δήθεν για να τα τιμήσει στο σπίτι του κι αντί τούτου τα τεμάχισε και τα μοίρασε στους πένητες. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον εκατόνταρχο Μαξέντιο, που τον κατήγγειλε στον Λικίνιο, ο οποίος έδωσε εντολή να τον φυλακίσουν και να τον βασανίσουν. Μετά από φρικτά μαρτύρια, τον σταύρωσαν.
Κρατάει στο δεξί χέρι του δόρυ όρθιο.

Η μνήμη των Αγίων Θεοδώρου Τήρωνος και Θεοδώρου του Στρατηλάτου είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται το πρώτο Σάββατο της μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

Κουμπουλής Κώστας

Πρόεδρος Δ.Σ.