Το ξωκλήσι των Δώδεκα Αποστόλων βρίσκεται στο μέσω του κάμπου της Καψοράχης.

Είναι από τα ποιό παλιά ξωκλήσια της περιοχής μας (17ου - 18ου αιώνα) και περιστοιχίζεται από αιωνόβια δέντρα τα οποία προδίδουν και την ηλικία του. Παλιότερα ήταν μοναστήρι που σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα της περιοχής.

Λίγα λόγια για τους Δώδεκα Αποστόλους:

Απόστολοι ονομάζονται οι δώδεκα μαθητές του Κυρίου που άφησαν τα πάντα και ακολούθησαν τον Κύριο σε όλη τη δημόσια διακονία Του μέχρι της Αναλήψεως.

Στη συνέχεια μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, έγιναν κήρυκες και μάρτυρες της πίστεως στον Χριστό προς λύτρωση της ανθρωπότητας από την αμαρτία και συνέβαλαν στην εξάπλωση της Βασιλείας του Θεού στη γη.

Το ιερό και τιμητικότατο αυτό όνομα δόθηκε από τον ίδιο τον Κύριο στους Μαθητές Του, όταν διανυκτέρευσε στο όρος προσευχόμενος.

Ο ίδιος ο Ιησούς έστειλε τους μαθητές του ως αντιπροσώπους του στον κόσμο και με το κήρυγμά τους να καλέσουν κοντά στο Θεό όχι μονάχα Ισραηλίτες αλλά και ειδωλολάτρες.

Οι δώδεκα απόστολοι, που είχαν παρακολουθήσει την επίγεια δράση του Χριστού και είχαν μυηθεί στην αποστολή τους, ήταν οι κατεξοχήν μάρτυρες και κήρυκες της ανάστασης του Ιησού, γι' αυτό και κατείχαν μοναδική και ανεπανάληπτη θέση στην ιστορία της Εκκλησίας και στο έργο του ευαγγελισμού των εθνών.

Από την Καινή Διαθήκη μαθαίνουμε τα ονόματα των 12 μαθητών του Ιησού, τους οποίους ο ίδιος ονόμασε αποστόλους:

1. Ανδρέας (ο Πρωτόκλητος)

2. Σίμων o Πέτρος, αδελφός του Ανδρέα.

3. Ιάκωβος

4. Ιωάννης (ευαγγελιστής) (οι Ιάκωβος και Ιωάννης ήταν αδέλφια, παιδιά του Ζεβεδαίου)

5. Φίλιππος

6. Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ

7. Θωμάς

8. Ματθαίος (ευαγγελιστής)

9. Ιάκωβος (ο του Αλφαίου)

10. Θαδδαίος

11. Σίμων ο Κανανίτης

12. Ιούδας Ισκαριώτης (μετά την Ανάσταση του Ιησού, οι μαθητές εξέλεξαν τον Ματθία στη θέση του Ιούδα).

Η Σύναξη των 12 Αποστόλων στα Ιεροσόλυμα, που περιγράφεται στις Πράξεις Αποστόλων γιορτάζεται στις 30 Ιουνίου όπου στο χωριό μας γίνεται θρησκευτική πανήγυρη με την παρουσία πολλών συγχωριανών μας και πιστών από τα γύρω χωριά.

Αυτή η μέρα έχει καθιερωθεί ως η επίσημη γιορτή  του χωριού μας και εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιείται το "παραδοσιακό πανηγύρι" .

 

Κουμπουλής Κώστας

Πρόεδρος Δ.Σ.