Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελιστή Μάρκου βρίσκεται στο κέντρο του χωριού μας δίπλα στο δημοτικό σχολείο και την πλατεία.

Είναι ο ενοριακός Ναός του χωριού μας και εκεί διεξάγονται όλα τα μυστήρια καθώς και η θεία λειτουργία.

Η θεμελίωση του Ναού έγινε στις 25 Απριλίου 1960, όταν επετεύχθη η οριστική μετοίκηση των κατοίκων από το Παλιοχώρι στην Καψοράχη, από τον Μαστροκώστα Μαργαρίτη, πατέρα του Ανδρέα Μαργαρίτη και τον Γιώργο Ντελλή και με προσωπική εργασία των συγχωριανών μας.

Τα πενιχρά οικονομικά των συγχωριανών μας εκείνη την εποχή δεν επέτρεψαν την άμεση αποπεράτωση του Ναού ο οποίος έμεινε στο στάδιο των θεμελίων έως το έτος 1964.

Τέλος του έτους 1964 ο εργολάβος Κος Μπαζώκης ανέλαβε το χτίσιμο του Ναού φέρνοντας Ηπειρώτες πελεκητές και χτίστες πέτρας ώστε σιγά σιγά ανάλογα με τα οικονομικά των συγχωριανών μας το έργο να αποπερατωθεί το 1968.

Το τέμπλο του Ναού κατασκεύασε ο Κος Ζαμπάρας ενώ την Αγιογράφηση ανέλαβε ο Κος Κασσώλας.

Η Ναός εξωτερικά δεν είχε στην σημερινή μορφή του. Είναι  χτισμένος με πελεκητή πέτρα από τεχνίτες τους είδους. Αργότερα όμως αποφασίσθηκε το σοβάτισμα του που αλλοίωσε το εντυπωσιακό ομολογουμένως αισθητικό αποτέλεσμα που τις έδωσαν αρχικά οι κατασκευαστές της.

Τα επίσημα εγκαίνια της εκκλησίας του Ευαγγελιστού Μάρκου έγιναν στις 25 Απριλίου 1968 από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Θεόκλητο.

Εφημέριοι του Ναού από τα εγκαίνια του Ναού μέχρι σήμερα ήταν οι Ιερείς:

25/04/1968 - Παπα-Θανάσης (Αναστασόπουλος Αθανάσιος)
  00/00/19     - Παπα-Φίλιππας ()
  00/00/19     - Παπα-Κώστας (Δάμος Κων/νος)
00/00/19     - Παπα-Νώντας (Παπαδημητρίου Επαμεινώνδας)
  00/00/19     -  00/00/2007 Παπα-Βαγγέλης (Σπυρόπουλος Ευάγγελος)

από το 2007 ως σήμερα ιερουργεί ο συγχωριανός μας Ιερέας Παπα-Χρήστος (Σπυρόπουλος Χρήστος)

Λίγα λόγια για τον Ευαγγελιστή Μάρκο:

O Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν ανεψιός του Αποστόλου Βαρνάβα και η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία.

Η καταγωγή του ήταν μάλλον από την Κύπρο, αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στο Ιεροσόλυμα.

Από νεαρή ηλικία ο Μάρκος μπήκε στην υπηρεσία της διάδοσης του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας συνοδεύοντας το θείο του Βαρνάβα και τον Απ. Παύλο στις διάφορες περιοδείες τους. Εργάσθηκε επίσης για αρκετό διάστημα κοντά στον Απ. Πέτρο. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας ο Απ. Μάρκος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Βαρβαρία και χρημάτισε πρώτος επίσκοπος και ιδρυτής της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Για τον τρόπο του θανάτου του οι γνώμες διίστανται. Η μία αναφέρει ότι πέθανε ειρηνικά στην Αλεξάνδρεια ενώ η άλλη ότι πέθανε δια πυρός από τούς ειδωλολάτρες.

Ο Μάρκος έγραψε το δεύτερο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης. Μέσα από αυτό αναδύεται η δύναμη του Ιησού Χριστού ιδιαίτερα δια των θαυμάτων. Για το λόγο αυτό οι Αγιογράφοι τοποθετούν δίπλα στον Ευαγγελιστή Μάρκο ένα λιοντάρι, πού είναι σύμβολο της δύναμης.

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 29 Απριλίου (Κινητή εορτή).

 

 

Κουμπουλής Κώστας

Πρόεδρος Δ.Σ.